Coassistenten komen in actie voor passende stagevergoeding

Coassistenten krijgen in de meeste zorginstellingen een tegemoetkoming van 100 euro per maand. Terwijl stagiairs zoals verpleegkundigen, operatieassistenten en laboranten wel een vergoeding van 400 euro per maand ontvangen. De Geneeskundestudent lanceert daarom een petitie en een landelijke actiedag voor een passende stagevergoeding. Dat meldt Skipr. 

“Coassistenten werken ruim vijftig uur, maar ontvangen daar vrijwel geen stagevergoeding voor. Door de lange weken en het ontbreken van een passende vergoeding, is er weinig ruimte voor een bijbaantje. Uit onze onderzoeken blijkt dat studenten daardoor financiële zorgen hebben of extra moeten lenen”, vertelt Pim den Boon, voorzitter van de Geneeskundestudent. Volgens Boon verbetert een passende stagevergoeding de randvoorwaarden van de opleiding.

Stagevergoeding 

Sinds 2022 ontvangen coassistenten in de gehandicaptenzorg wel een vergoeding van 400 euro per maand. De Geneeskundestudent en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) vinden dat die stagevergoeding er ook moet komen op alle andere plekken waar coassistenten coschap lopen. 

Handen op elkaar 

De Geneeskundestudent en de LAD organiseren op 21 maart de actie ‘Handen op elkaar voor de co’. “Om coassistenten op een positieve manier in de schijnwerpers te zetten, vragen we artsen, studenten en andere betrokkenen om hun steun te betuigen door hun handen op elkaar te krijgen. In een filmpje of een foto slaan zij hun handen in elkaar om te laten zien dat zij achter een eerlijke stagevergoeding voor alle coassistenten staan”, aldus De Geneeskundestudent. 

Petitie 

De Geneeskundestudent is ook nog een petitie gestart. Deze is inmiddels al zo’n 3.928 keer ondertekend.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk