Na ontruiming UvA-gebouw zitten de meeste verdachten nu nog vast

De meeste verdachten die zijn aangehouden bij de ontruiming van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam zitten nog vast. Het gaat om 24 van de dertig arrestanten, die nog door de politie worden gehoord.

Een politiewoordvoerder laat dinsdagochtend weten dat zes arrestanten inmiddels zijn heengezonden. Zij blijven wel verdachten van het feit waarvoor ze zijn aangehouden. De politie verwacht dat de rest van de verdachten in de loop van de dag ook heengezonden zal worden.

Banden met Shell verbreken 

Het gebouw van de UvA, de voormalige Academische Club, werd sinds maandagmiddag bezet door tientallen klimaatactivisten. Zij eisten onder meer dat de UvA banden met olie- en gasconcern Shell verbreekt. Het gebouw aan het Turfdraagsterpad was maandag iets na 23.00 uur helemaal ontruimd.

Aangifte van huisvredebreuk 

Eerder op de dag sprak een vertegenwoordiging van het college van bestuur van de universiteit met de actievoerders. Daarnaast heeft het college laten weten dat bezetting niet is toegestaan op de UvA. Omdat de actievoerders niet direct konden toezeggen of ze zouden vertrekken, deed de UvA aangifte van huisvredebreuk. Ook een woordvoerder van het Openbaar Ministerie liet weten dat de activisten zich met de bezetting schuldig maakten aan lokaalvredebreuk.

Door: ANP