SURF en Universiteiten van Nederland werken aan pilot Mastodon

Gebruikers van Twitter zijn op zoek naar een alternatief voor het sociale medium. SURF en Universiteiten van Nederland doen gezamenlijk onderzoek naar Mastodon. Dat meldt SURF. 

Sinds Elon Musk Twitter heeft overgenomen heeft dat ervoor gezorgd dat veel medewerkers ontslag hebben genomen (of gekregen), dat er accounts van journalisten, wetenschappers en critici zijn geblokkeerd en dat er een verminderde aandacht is voor de bestrijding van nepnieuws. Mastodon geldt als hét alternatief voor Twitter. 

Publieke waarden voor universiteiten 

Het voordeel van Mastodon is dat het open source is en dat het niet in handen is van één persoon of organisatie. Mastodon bestaat uit duizenden met elkaar verbonden installaties. Daardoor ontstaat er een zogenaamd ‘federatief netwerk’. Door gebruik te maken van SURFconext voor het onderwijs kunnen alle bij SURF aangesloten instellingen gebruik maken van dit platform. De omgeving is ook alleen voor de Nederlandse onderwijs- en onderzoekscommunity toegankelijk. “In dit digitale tijdperk is een communicatiekanaal gebaseerd op publieke waarden voor universiteiten van toenemend belang. Dit zorgt voor integere en autonome berichtgeving”, aldus Ronald Stolk, CIO Rijksuniversiteit Groningen en voorzitter commissie Publieke Waarden binnen SURF.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk