Speciaal programma voor gevluchte geneeskundestudenten

Ezekwu Precious Kemakanma : reisde in 2015 vanuit Nigeria naar Oekraïne voor zijn droom: arts worden. Vlak voordat hij klaar was met afstuderen brak de oorlog uit en vluchtte hij naar Nederland. Dankzij een nieuwe onderwijspilot voor vluchtelingstudenten, konden Kemakanma en vier andere geneeskundestudenten in het UMC Utrecht de benodigde studiepunten halen om hun artsdiploma in Oekraïne te kunnen ontvangen. Dat meldt Skipr.

Het programma was als pilot in korte tijd ontwikkeld door initiatiefnemer en universitair docent Global Health Joyce Browne en Iris Homan van het Internationaal Office. “Er was een internationale vluchtelingencrisis en we hoorden allemaal de verhalen dat studenten hun studie plotseling moesten onderbreken. Daar zaten ook veel geneeskundestudenten tussen. Veel collega’s en studenten wilden graag hun steentje bijdragen en ‘iets’ doen”, aldus opleidingsdirecteur geneeskunde UMC Utrecht Annet van Royen. 

Diploma-uitreiking 

Afgelopen zomer behaalden de vijf studenten hun laatste studiepunten. Op 26 augustus was de diploma-uitreiking in het UMC Utrecht. De studenten ontvingen toen hun certificaten. Deze kunnen ze bij de universiteit in Kharkiv inwisselen voor het artsdiploma.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk