'Stop met het pushen van leerlingen naar de universiteit, ieder niveau is goed'

Universitair docent Marieke de Hoon vindt dat we in Nederland leerlingen te veel pushen om naar het hoger onderwijs te gaan. Ze pleit dan ook in het programma ‘Goedemorgen Nederland’ voor een herwaardering van praktijkopleidingen. Dat meldt WNL. 

“We hebben een soort van perceptie dat iedereen alleen maar naar de universiteit moet. Volgens mij is het zo dat er heel veel studenten naar de universiteit komen die daar helemaal niet geschikt voor zijn”, zegt De Hoon. 

“Ongeacht wat je niveau is, je bent een belangrijk onderdeel van de samenleving. Als iedereen naar de universiteit gaat krijg je ook dat mensen studies gaan doen waar ze eigenlijk helemaal niet goed in zijn. Daar heb je minder aan dan dat ze zouden gaan werken in de zorg of het onderwijs.”

Krapte op de arbeidsmarkt 

De Hoon reageert hiermee op een interview van directeur van uitzendbureau Randstad Dominique Hermans in de Telegraaf. Hermans gaf in dat interview aan dat de krapte op de arbeidsmarkt in Nederland veel groter is dan in andere landen. Dat kwam dan met name omdat we in Nederland niet kritisch zijn op de opleidingen, want nu ‘leiden we mensen op voor werkloosheid.’

Promoten 

VVD-Kamerlid Mariëtte Paul denkt dat we nog veel strenger mogen zijn. De VVD pleit voor het promoten van opleidingen die opleiden voor sectoren waar nu enorme tekorten zijn. “Je moet kritisch zijn naar opleidingen die wel leuk zijn, maar opleiden tot werkloosheid.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk