Politica Joyce Sylvester: 'Ik ben voor gelijke kansen voor iedereen'

Sinds 1 september 2022 is Joyce Sylvester Academic Fellow van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie. Sylvester is een gerenommeerd bestuurder. Zij werd onlangs benoemd als voorzitter van de Staatscommissie tegen discriminatie en racisme en is daarnaast voorgedragen als dijkgraaf Amstel Gooi en Vecht. Dat meldt de Universiteit van Utrecht. 

Als Academic Fellow zal zij onderwijs en onderzoek van de faculteit gaan versterken, onder andere door gastcolleges, begeleiding van studenten en door samen te werken met onderzoekers op het gebied van lokale democratie, burgerparticipatie, inclusie en democratische innovatie. Sylvester heeft een duidelijke missie: "Gelijke kansen voor iedereen, ongeacht waar je wieg heeft gestaan. Dat vind ik heel belangrijk, dat is waar ik aan werk."

Vier of vijf levens 

"Eigenlijk zou ieder mens wel vier of vijf levens nodig hebben om alles wat je graag wil, te realiseren," zegt Joyce Sylvester. We spreken elkaar halverwege een ochtend in september waarop ze kennis maakt met de medewerkers van het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) met wie ze, onder anderen, gaat samenwerken.

Praktijkopdrachten 

"Ik ben richting overheid en politiek gegaan maar ook gepromoveerd en ben altijd gastcolleges blijven geven aan universiteiten. Wat is daar het leuke aan? Ik kan heel duidelijk een koppeling maken met de praktijk. Ik bespreek na afloop van praktijkopdrachten altijd met de studenten hoe het in het echt gegaan is. Dat is natuurlijk ook mijn kracht; dat ik weet wat er achter de schermen, achter de gordijnen van de eerste kamer en achter de gesloten deuren van het college van B & W in de gemeenten gebeurt."

"Als Academic Fellow van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie ga ik het onderwijs en onderzoek versterken rond het thema van de lokale democratie, burgerparticipatie, inclusie en democratische innovatie. Dat betekent onder andere: colleges geven, studenten begeleiden bij hun onderzoek en ze mogelijk ook introduceren bij de Staatscommissie, daar te koppelen aan het werk van de commissie."

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Marco Okhuizen