De UvA gaat vanaf volgend jaar minder buitenlandse studenten toelaten

De universiteit van Amsterdam wil vanaf volgend jaar het aantal plekken voor buitenlandse studenten voor een aantal studies beperken, meldt het NRC. Het zou dan gaan om een proef die zal gelden voor de Engelstalige variant van de studies psychologie en politicologie. Dat meldt de NOS.

Bestuursvoorzitter Geert ten Dam zegt dat de maatregel broodnodig is omdat je op deze manier Nederlandse studenten meer de kans kan geven om deze twee studies te volgen. 

Experiment 

Universiteiten mogen eigenlijk geen buitenlandse studenten weren, dus het gaat vooralsnog om een experiment. Minister Dijkgraaf van Onderwijs onderzoekt of het instellen van een maximumaantal van buitenlandse studenten op de universiteiten meer toegankelijk kunnen maken voor Nederlandse studenten. De UvA wil alleen niet langer wachten. “De werkdruk is te hoog, de aantallen de groot”, citeert NRC Ten Dam. 

Limiet aan de stroom internationale studenten 

Vorig jaar trokken de universiteiten ook al aan de bel vanwege de stijging van het aantal internationale studenten. “Internationalisering draagt bij aan de kwaliteit van ons onderwijs. Maar er zit een limiet aan de mogelijkheden van onze universiteiten om de almaar toenemende instroom van internationale studenten op te vangen”, schreef de vereniging van universiteiten VSNU.

Tweederangs studenten 

Ook voor alle buitenlandse studenten die naar Nederland komen leiden de grote aantallen tot problemen. De studenten kunnen bijvoorbeeld geen kamer vinden. Een week geleden kwam in een enquête van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in samenwerking met de Landelijke Studentenvakbond en het Erasmus Student Network naar voren dat veel internationale studenten zich in een kwetsbare positie bevinden. Ook voelen ze zich vaak tweederangs studenten. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk