'Traditie gebroken nu Amalia heeft besloten niet bij het corps te gaan'

Kroonprinses Amalia heeft besloten om dit collegejaar geen lid te worden van het Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V. Met dit besluit heeft ze met een langlopende traditie gebroken. Haar vader, oma Beatrix en overgrootmoeder Juliana waren allemaal lid van een studentenvereniging. Dat meldt de NOS.

Dat Amalia voorlopig afziet van een lidmaatschap is volgens staatsrechtkenner Peter Rehwinkel bijzonder. Volgens Rehwinkel zet de prinses hiermee de stap die haar vader, Willem-Alexander, ook had willen zetten.

Universiteit van Leiden

Ook het besluit van Amalia om in Amsterdam te gaan studeren wijkt af van wat gebruikelijk is voor troonopvolgers. De Oranjes zijn namelijk al sinds 1575 verbonden aan de Universiteit van Leiden. 

Seksistische uitspraken 

Het Amsterdamse studentencorps waar Amalia lid van wilde worden raakte de afgelopen weken in opspraak vanwege seksistische uitspraken van leden tijdens een besloten lustrumfeest. Dat Amalia nu afziet van het lidmaatschap laat volgens Rehwinkel zien dat haar maatschappelijke antenne goed werkt. Volgens Rehwinkel kwam de beslissing van Amalia niet alleen vanuit haarzelf. Haar ouders waren er volgens hem ook bij betrokken. 

Prins Pils 

Een verkeerde keuze zou tot imagoschade kunnen leiden en daar kan Amalia flink lang last van hebben. Haar vader maakte dat volgens Rehwinkel ook mee. De studententijd van Willem-Alexander verliep alles behalve vlekkeloos. Zijn liefdesleven kwam onder een vergrootglas te liggen en vanwege de vele goudkleurige rakkers werd hij, tot zijn eigen ongenoegen, ‘Prins Pils’ genoemd.

Overigens zou het wel zo kunnen zijn dat Amalia later nog lid wordt van het corps. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft alleen maar gezegd dat ‘de prinses nú geen lid wordt.’ Dit zou kunnen betekenen dat ze volgend jaar of het jaar daarop alsnog toetreedt tot het corps, maar dat is nu nog niet duidelijk. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk