Seksueel grensoverschrijdend gedrag op scholen

Seksueel grensoverschrijdend gedrag bij ‘The Voice’, bij voetbal en in de entertainmentwereld krijgt veel media-aandacht. Het is het gesprek van de dag. Maar het is niet alleen een gespreksonderwerp. Het is dagelijkse praktijk; ook op jouw school.   

Ook in schoolsituaties komt machtsmisbruik en (seksueel) grensoverschrijdend gedrag voor. Daarom is het structureel en begeleid gesprekken voeren over grensoverschrijdend gedrag op school onvermijdelijk.

Wat is jouw rol als vertrouwenspersoon of contactpersoon bij dit gevoelige thema?
Hoe vang je slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag op; hoe begeleid je ze? Welke adviezen geef je jouw leidinggevende om de kans op grensoverschrijdend gedrag te verkleinen?

Tijdens het webinar, georganiseerd door Stichting School & Veiligheid komen al deze vragen voorbij.

Voor € 99,- stream je het webinar live en kan je ook je eigen vragen stellen in de chat. Kan je niet op 12 mei? Koop dan voor € 75,- een ticket om het tot 1 juli terug te kunnen kijken. Meld je nu aan.

De school is een afspiegeling van de maatschappij

Dus ook in het onderwijs komen we voorbeelden tegen van #metoo. Het zal niet de eerste keer zijn dat een docent seksueel contact aangaat met een (minderjarige) leerling of dat docenten suggestieve berichtjes krijgen van collega’s, die soms ook hun leidinggevenden zijn. 

Waar de grens ligt tussen vleierij en grensoverschrijdend gedrag is erg ingewikkeld. Waar een leerling zich in eerste instantie nog gevleid voelt dat een leraar hem of haar voortrekt, slaat het makkelijk door naar grensoverschrijding. Die grens is dun.

Je gevleid voelen en de aandacht waarderen betekent niet dat je verlangt naar seksueel contact of andere seksueel getinte gedragingen. Slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag vinden het moeilijk om het misbruik aan de kaak te stellen. Ze voelen zich vaak schuldig en schamen zich dat het zo ver is gekomen.

Bij de meeste misbruiksituaties spelen verschillende factoren een rol. Naast schuld en schaamte is er een onevenwichtige machtsverhouding. Als de omgeving het gedrag ook nog tolereert, is er een schoolcultuur die bijdraagt -of in ieder geval stilzwijgend toeziet- dat ongewenste gedragingen plaats kunnen vinden.  

Seksueel grensoverschrijdend gedrag op school 

Het webinar

Vertrouwenswerk-experts Giti Bán en Frank Brouwer van Stichting School & Veiligheid gaan tijdens het webinar in op jouw rol en taken als vertrouwenspersoon rond dit onderwerp.  Twee sprekers van de vertrouwensinspectie nemen je mee in het proces van melding tot eventuele aangifte aan de hand van praktijkvoorbeelden. Ook wordt de rol van de vertrouwensinspectie besproken. Marinus Schouten is expert seksuele integriteit bij Stichting School & Veiligheid. Hij vertelt hoe je een integere schoolcultuur stimuleert. 

Meld je nu aan. Voor € 99,- stream je het webinar live en kan je ook je eigen vragen stellen in de chat. Kan je niet op 12 mei? Koop dan voor € 75,- een ticket om het tot 1 juli terug te kunnen kijken.