SNAP presenteert programma tijdens uitreiking Akademie van Kunsten Penning

Op woensdag 20 april 2022 ontvangt curator en onderzoeker Amal Alhaag de Akademie van Kunsten Penning 2022. Alhaag krijgt de penning tijdens een feestelijke uitreiking op het KNAW Trippenhuis. Het platform voor kunstenaars en denkers SNAP presenteert op deze avond het programma Black Like Us, Mourn Like Us, Imagine Us. Dat meldt de Akademie van Kunsten. 

Intergenerationele uitwisseling en samenwerking staat centraal in het oeuvre van Amal Alhaag. Ze ontwikkelt experimentele en collaboratieve publieke programma's en projecten rond ruimtelijke politiek, archieven, kolonialisme, tegencultuur, orale geschiedenissen en populaire cultuur. Alhaags projecten en initiatieven met onafhankelijke makers en instellingen nodigen uit om te engageren met ongemakkelijke onderwerpen; ze te herschrijven, remixen, delen en componeren van verhalen.

Amal Alhaag 

Alhaag draait al meer dan twintig jaar mee in de wereld van de beeldende kunsten. Zij is initiator en facilitator van interdisciplinaire platforms zoals Metro54, researcher voor Research Center for Material Culture en Scholar in Residence bij Eye Museum. Ze heeft bijgedragen aan de Nederlandse inzending van de Architectuur Biënnale van Venetië in 2018 en is lid van het curatorial team van Sonsbeek 20->24. De jury, die bestaat uit Charl Landvreugd, Colin Benders, Fiona Tan en Hanna Bervoets, heeft unaniem voor Amal Alhaag gekozen omdat zij deuren opent die vaak gesloten blijven voor de gemeenschap die zij vertegenwoordigt.

Collectieve toekomstvisie 

Alhaag ontvangt de penning uit handen van bestuurslid Charl Landvreugd, voorzitter van de jury en Hoofd Onderzoek & Curatorial Practice bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Tijdens de uitreiking presenteert SNAP het avondvullende programma Black Like Us, Mourn Like Us, Imagine Us. Hierin brengen verhalenvertellers, hosselaars, kunstenaars, activisten en denkers hun meerstemmige toekomstvisie en intergenerationele dromen over het historisch koloniale trauma en de slavernij-erfenis en de straatcultuur, met ernst en humor ten tonele. Het doel is om zo een collectieve toekomstvisie op kunst en cultuur te formuleren.

SNAP is een samenwerkingsverband tussen Metro54, DEGASTEN en Dipsaus Podcast. Zij vormen een (reizende) projectruimte voor kunst, dialoog, experiment, performance, reflectie en intergenerationele ontmoeting. Een duurzaam toekomstperspectief staat hierbij centraal.

Kunsten in Nederland 

De Akademie van Kunstenpenning wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon die of een duo/collectief dat zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt voor (de bloei van) de kunsten in Nederland, in ruimste zin. De laureaat kan een kunstenaar en ook een niet-kunstenaar zijn. De verdienste kan gelegen zijn in het zichtbaar maken van verandering in de kunsten, die maatschappelijke en culturele thema’s en urgenties weerspiegelt.

Door: Nationale Onderwijsgids