Aspirant ruimtereizigers getest door TU Delft Science Centre voor Marsmissie

Op Mars-Day (14 maart 2022) lanceert TU Delft Science Centre de vernieuwde escaperoom, in de vorm van een testlocatie, waarbij deelnemers kunnen testen of zij geschikt zijn voor een missie naar Mars. Dat meldt TU Delft Science Centre.  

Een heel nieuw uitstapje in het centrum van Delft is het initiatief van de TU Delft. Een escaperoom rondom de rode planeet waarbij deelnemers worden uitgedaagd om met technische en wetenschappelijke raadsels te testen of zij als team geschikt zijn voor de eerste bemande ruimtereis naar Mars.

Astronauten 

Deze escaperoom is het resultaat van een afstudeeronderzoek waarbij is gekeken hoe een escaperoom binnen het kader van de TU Delft kan worden opgezet. Het thema moest zijn: Leven op een buitenaardse planeet. Hierbij zijn ook onderzoekers van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en de European Space Agency aangehaakt om ervoor te zorgen dat de puzzels een relatie hebben met wat astronauten daadwerkelijk meemaken op zo'n ruimtereis aan uitdagingen en problemen.

Verjaardagsfeestje 

Niet alleen volwassenen kunnen hun astronaut-vaardigheden testen. Vanaf mei is het ook mogelijk om een verjaardagsfeestje te vieren in de escaperoom. Met een aangepaste versie voor kinderen vanaf 12 jaar wordt het feestgroepje getoetst op hun kwaliteiten als ruimtereizigers. 

Escaperoom 

TU Delft Science Centre (voorheen Science Centre Delft) staat voor het openstellen van de TU Delft. De universiteit binnenste buiten keren, zodat deze voor geïnteresseerden ook te ontdekken is. Tot voorkort werd dit gedaan met een museum aan de Mijnbouwstraat 120. Maar door een verhuizing zag het museum zich genoodzaakt dit ook op andere manieren te proberen. Een mooi geslaagd project is dan ook de escaperoom met het thema Missie naar Mars. Deze escaperoom is eerder in een andere variant, in de Mijnbouwstraat, opengesteld voor publiek. Maar met de nieuwe locatie aan het Sint Agathaplein is deze room uitgebreid en uitdagender geworden. Een aantal puzzels en spellen zijn toegevoegd, maar ook een Engelstalige variant is ontwikkeld. 

In het tweede kwartaal van 2022 hoopt TU Delft Science Centre een deel van het nieuwe museum te kunnen openen, waarbij de volledige heropening gepland staat voor begin 2024. 

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Escaperoom TU Delft