European City of Science 2022 geopend door minister Robbert Dijkgraaf

Op zaterdag 22 januari 2022 opent minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf het grote Europese wetenschapsjaar Leiden European City of Science. Als allereerste Europese stad organiseert Leiden een wetenschapsfestival van 365 dagen, boordevol kennis, kunst en kunde, bedoeld voor iedereen met een nieuwsgierige geest. De opening vindt plaats door middel van een speciale online filmpremière, die zaterdagmiddag om 2 uur wordt uitgezonden via leiden2022.nl/opening. Iedereen kan meekijken. Dit meldt Leiden2022. 

 

In de openingsfilm van Leiden European City of Science maakt bioloog en kunstenaar Auke-Florian Hiemstra, verbonden aan Naturalis Biodiversity Center, een avontuurlijke reis door Leiden waar hij een serie bijzondere ontmoetingen heeft. Astrofysica en Kavli-prijswinnaar Ewine van Dishoeck vertelt over de lancering van de James Webb telescoop, zangeres Nynke Laverman zingt over het belang van toekomstige generaties en reumatoloog Ferry Breedveld vertelt over het prestigieuze EuroScience Open Forum dat in juli in Leiden gaat plaatsvinden. Professor Ton Rabelink vertelt vanuit het Leiden Bio Science Park over de innovaties van NecstGen, kunstenaar Jan van IJken laat zijn film PLANKTONIUM zien en prijswinnaar Carla Caro Villanova spreekt vanuit Spanje over de European Union Contest for Young Scientists. De film wordt in Europese stijl afgesloten met een minicollege over de magie van kwantum door fysicus Carlo Rovelli en een speech van Mariya Gabriel, Europese Commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd.

Nieuwe connecties tussen wetenschap en maatschappij 

Mariya Gabriel: “Leiden European City of Science 2022 bouwt op innovatieve, open en speelse wijze aan nieuwe connecties tussen wetenschap en de maatschappij. Het ambitieuze programma met 365 dagen vol evenementen linkt ook met het European Year of Youth, met als een van de hoogtepunten de 33ste editie van de European Union Contest for Young Scientists!”.

Nieuwsgierig makend onderwerp 

Leiden is in 2022 de Europese hotspot van de wetenschap. Leiden European City of Science 2022 presenteert activiteiten, tentoonstellingen, workshops, excursies en evenementen rond wetenschap, kennis, kunst en kunde. Het doel van het jaar is om wetenschap intensief te verbinden met de samenleving, door middel van Public Engagement with Science. In internationale congressen en wetenschappelijke bijeenkomsten worden de grote vraagstukken van deze tijd belicht. Tegelijkertijd biedt Leiden2022 een verrassend programma waarbij in directe interactie met lokale bewoners elke dag een ander nieuwsgierig makend onderwerp centraal staat. Van internationale wetenschapscongressen tot hyperlocale buurtinitiatieven: Leiden European City of Science 2022 deelt actuele kennis tot in de haarvaten van de samenleving.

Binnen het jaarprogramma komt het hele kennisspectrum aan bod, van fundamentele wetenschap tot en met citizen science. Tot de hoogtepunten behoort het interdisciplinaire wetenschapscongres EuroScience Open Forum (ESOF) dat in juli plaatsvindt, maar ook de European Young Talent Week in september, waarbij jonge talenten van 14-20 jaar uit de hele wereld naar Leiden komen voor de 33e finale van de EU Contest for Young Scientists (EUCYS) en voor een nieuw talentenprogramma dat in opdracht van de Europese Commissie wordt ontwikkeld voor jonge onderzoekers van 20-24 jaar. Tijdens de European Life Sciences & Health Week (28 mei t/m 5 juni) worden wetenschappelijke innovaties in de gezondheidszorg gepresenteerd, de ArtScience Week (12 t/m 18 september) belicht kunst en wetenschap en tijdens de European Space Week (25 september t/m 2 oktober) staan de ruimtevaart en sterrenkunde centraal. Met het hyperlokale project Kennis door de Wijken wordt elke dag een laagdrempelige publieksactiviteit georganiseerd rondom één van de 365 nieuwsgierig makende dagonderwerpen die vanuit de lokale gemeenschap zijn aangereikt.

European Year of Youth

Sinds de oprichting van de Universiteit Leiden in 1575 zorgt de combinatie van internationale oriëntatie, talentontwikkeling en kennisdeling voor continue verandering en vernieuwing. Het is daarom een logische stap om Leiden in 2022 te profileren als Europees kennispodium. Het Europese karakter van dit wetenschapsjaar wordt kracht bijgezet door de uitreiking van de Public Engagement with Research Awards van de European Research Council (op 14 juli 2022) en het partnership van de organisatie met het culturele programma New European Bauhaus, onderdeel van de Europese Green Deal. Vanwege de focus op talentontwikkeling en op het belang van toekomstige generaties sluit Leiden2022 eveneens aan bij het European Year of Youth. Dit maakt Leiden in 2022 het Europese podium van de wetenschap.

Universiteit Leiden 

Leiden European City of Science 2022 is een initiatief van vier Leidse kennispartners: de Universiteit Leiden, het LUMC, de Hogeschool Leiden en de gemeente Leiden. Het label wordt toegekend door EuroScience in Straatsburg. Het wetenschapsjaar komt tot stand met bijdragen van de Europese Commissie, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Naturalis Biodiversity Centre, Rabobank en Leiden & Partners, in samenwerking met vele partners op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Leiden European City of Science 2022 wordt georganiseerd door een speciaal daarvoor opgerichte stichting onder leiding van directeur Meta Knol. Het inhoudelijke programma is samengesteld door intendant Lucien Geelhoed.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Leiden2022