Ook na 26 april zullen sommige studenten nog thuis moeten blijven

Het is eindelijk zeker: op hogescholen en universiteiten mag vanaf 26 april weer fysiek onderwijs gegeven worden. Voor veel mensen is dit een behoorlijke opluchting, maar uit rondvraag van de Volkskrant blijkt dat niet voor alle studenten fysiek onderwijs kan worden gegarandeerd. Daardoor zullen sommige studenten alsnog thuis moeten blijven. Dit meldt de Volkskrant.

Als het aan de overheid ligt gaat elke student in het hoger onderwijs vanaf 26 april weer één dag in de week fysiek naar college. Het blijkt echter knap lastig om dit logistiek gezien voor elkaar te krijgen, en voor sommige onderwijsinstellingen is het zelfs onmogelijk. Iedereen moet namelijk nog wel anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden, wat er toe leidt dat de capaciteit van hogescholen en universiteiten een stuk lager is dan normaal.

Universiteiten

Een woordvoerder van de Universiteit Utrecht laat bijvoorbeeld weten slechts 35 procent van de normale capaciteit op de campus te kunnen gebruiken, waardoor het er moeilijk is om elke student één dag fysiek onderwijs te laten volgen. De mogelijkheden zullen per studie anders zijn, afhankelijk van de beschikbare ruimtes en de grootte van de groep studenten.

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben aangegeven één dag fysieke onderwijs niet te kunnen garanderen omdat er niet genoeg ruimte is om veilig afstand te kunnen houden. “Alle hoorcolleges blijven online en grote groepen met internationale studenten blijven ook online onderwijs krijgen”, aldus een woordvoerder van de UvA. De RUG geeft aan slechts 20 tot 30 procent capaciteit te hebben.

Hogescholen

De hogescholen in Nederland zijn iets optimistischer. “We gaan met deze versoepelingen eigenlijk terug naar de situatie voor de tweede lockdown op 16 december”, zegt Jeroen Jongeling van de Vereniging Hogescholen. “Deze aanpak bleek toen prima te werken. We zijn blij dat de overheid fysiek onderwijs voor alle studenten weer mogelijk maakt.” Toch kunnen ook de hogescholen niet garanderen dat echt elke student één keer per week fysiek naar de les kan komen, “maar de scholen mikken daar wel op.”

Door: Nationale Onderwijsgids