Studenten zijn klaar met antispieksoftware en dreigen naar rechter te stappen

Studenten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam eisen dat de universiteit stopt met het verplichten van een tweede camera tijdens online examens en het gebruik van antispieksoftware. Als de universiteit niet stopt met deze manier van werken, stappen studenten van de universiteitsraad naar de rechter. Dit meldt Nu.nl.

De Erasmus Universiteit verplicht studenten die thuis een tentamen maken om zichzelf van zowel de voor- als de achterkant te filmen middels een webcam en een smartphone. De universiteit gebruikt vervolgens ‘proctoring software’ om mee te kunnen kijken tentamens en zo vast te stellen dat studenten niet spieken of op een andere manier frauderen. Tijdens de coronacrisis maken veel scholen en onderwijsinstellingen gebruik van deze software, maar de Erasmus Universiteit is de enige universiteit in Nederland die ook een tweede camera verplicht. Volgens het bestuur is dit noodzakelijk omdat studenten bij het gebruik van slechts één camera gemakkelijk een spiekbriefje buiten beeld kunnen houden.

De studenten zijn het niet eens met het gebruik van deze antispieksoftware en de tweede camera. Eind januari schreven de studenten uit de universiteitsraad in een open brief die door bijna 800 mensen werd ondertekend: “Proctoring verhoogt de stress bij studenten tijdens tentamens en kan voelen als privacyinbreuk in deze toch al moeilijke tijden.” De studenten dreigen een rechtszaak aan te spannen als de universiteit niet stopt met het gebruik van deze software.

Door: Nationale Onderwijsgids