Nationale Schuldenteller gelanceerd: taboe op studieschuld is niet nodig

Het taboe op studieschuld is volkomen onterecht. Veel studenten durven er niet over te praten, terwijl zo'n 70 procent van de studenten leent om te kunnen studeren. Gemiddeld lenen ze 700 euro per maand. Om het taboe eraf te halen lanceren FNV Young & United, de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de Groninger Studentenbond (GSb) vandaag de Nationale Schuldenteller. Dit meldt FNV.

Op de schuldenteller is te zien hoe hoog de schuld van studenten aan wo en hbo is en hoe deze dagelijks toeneemt.
 

Maatschappelijke impact

Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 moeten studenten hun studie volledig zelf financieren. Deze generatie studenten zit daarom al met een enorme schuld opgezadeld, nog voordat ze aan hun werkzame leven beginnen. Een studieschuld van 33.500 euro is geen uitzondering. Bas van Weegberg, voorzitter van FNV Young & United: "We creëren een generatie die vanwege hun studieschuld allerlei zaken noodgedwongen gaat uitstellen, zoals het kopen van een huis of het stichten van een gezin."
 

Pure noodzaak

Voor veel studenten is lenen geen optie maar een noodzaak, ook al hebben de meeste studenten een bijbaan. Marinus Jongman, voorzitter GSb: "De studielening is nodig voor de huur, boodschappen, collegegeld en studieboeken. Ieder jaar moeten studenten meer lenen, omdat het collegegeld stijgt en de huurprijzen van studentenkamers de pan uit reizen."
 

Schaamte

Op de site van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) van het ministerie van onderwijs kunnen de studenten zien hoe hoog hun studieschuld is, maar veel studenten durven daar niet op te kijken. Van Weegberg: "Veel studenten schamen zich en durven niet over hun studieschuld te praten, ook niet met andere studenten. Die schaamte is onterecht. De overheid moet zich schamen omdat ze een systeem heeft bedacht waardoor studenten zich diep in de schulden moeten steken voor een opleiding."
 

Problematisch

Uit de Analyse Studentenwelzijn van het ISO (2019) bouwt zo'n 70 procent van de studenten een studieschuld op en zorgt dit bij 73 procent van hen voor extra druk of lichamelijke klachten. En 52 procent van de lenende studenten ziet af van sociale- of nevenactiviteiten om kosten te besparen.
 

#NietMijnSchuld

De Nationale Schuldenteller is onderdeel van de #NietMijnSchuld-campagne van FNV Young & United en de LSVb, die actievoeren voor een schuldenvrije basisbeurs en compensatie voor de leenstelselgeneratie.
 
Door: Nationale Onderwijsgids