eTA en study permit

Voor een studie of buitenlandsemester in Canada is een visum of een andere reistoestemming nodig. Welk visum of welke reistoestemming nodig is, hangt af van de duur van de studie en het verblijf. In sommige gevallen is het niet nodig om een visum of een speciaal study permit aan te vragen en kun je Canada gewoon binnenkomen met een eTA. Voor een langer verblijf is een eTA echter niet voldoende en moet een study permit (een soort studentenvisum) worden aangevraagd.

eTA Canada

De afkorting eTA staat voor electronic Travel Authorization. Het eTA is dus een elektronische reistoestemming om Canada in te reizen. Het eTA werd ingevoerd om de toegang tot Canada gemakkelijker te maken voor inwoners van bepaalde landen (waaronder Nederland en België). Reizigers uit deze landen hoeven meestal geen visum meer aan te vragen, maar kunnen gewoon reizen met het eTA, dat met behulp van een online aanvraagformulier in slechts enkele minuten online kan worden aangevraagd. Aangezien de aanvraag online wordt ingediend, is het niet nodig om het consulaat of de ambassade te bezoeken of het paspoort per post te versturen. eTA-aanvragen worden over het algemeen na enkele uren al goedgekeurd, terwijl visumaanvragen voor Canada enkele weken kunnen duren.
 

Study permit

Een study permit is strikt genomen geen visum, maar een soort studievergunning voor Canada. Met deze studievergunning kun je wel in Canada studeren, maar de vergunning is niet voldoende om Canada in te reizen. Naast het study permit is daarom een eTA nodig om het land binnen te komen. Het eTA Canada wordt automatisch afgegeven wanneer de aanvraag voor een study permit wordt goedgekeurd, het is dus niet nodig om ook een aparte eTA-aanvraag in te dienen.
 
Met een study permit mag je alleen aan bepaalde onderwijsinstellingen studeren. Dit zijn onderwijsinstellingen die door een Canadese provinciale of territoriale overheid zijn goedgekeurd om internationale studenten te ontvangen. Ze staan op een lijst van Designated Learning Institutions (DLI). 
Om een study permit aan te vragen moet een uitnodigingsbrief van de te bezoeken onderwijsinstelling worden overlegd. Je moet ook kunnen aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken voor je hele verblijf in Canada. Deze documenten zijn niet nodig voor een eTA-aanvraag. 
 

Is het eTA voldoende of heb ik een study permit nodig?

Of een eTA voldoende is, of dat je ook een study permit nodig hebt, hangt af van de duur van je studie in Canada. Met een eTA kunt je tot 6 maanden in Canada studeren. Een eTA is daarom meestal voldoende voor een semester in het buitenland. Als je studie in Canada langer dan 6 maanden duurt, moet je een study permit aanvragen. 
 
Aangezien een eTA voor Canada gemakkelijker, sneller en goedkoper aan te vragen is dan een study permit, raden wij aan alleen een study permit aan te vragen als je verblijf in Canada langer dan 6 maanden duurt of als je niet aan andere voorwaarden voor het eTA voldoet.