Felienne Hermans ontvangt Nederlandse Prijs voor ICT-Onderzoek 2021

De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2021 gaat naar Dr. Felienne Hermans. De groepsleider van de PERL groep bij het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS), Universiteit Leiden, ontvangt de prijs voor haar onderzoek naar het toegankelijk maken van informatica en programmeren voor een breed publiek, alsmede voor haar pionierende rol in het vestigen van een nieuwe richting binnen het Nederlandse ICT onderzoek en onderwijs. Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden, dat vrij ingezet mag worden door de winnaar ter versterking van haar onderzoek. Dit meldt NWO.

Voor de ICT Prijs 2021 waren 6 kandidaten voorgedragen. De jury was onder de indruk van de kwaliteit en uiteenlopende aard van de inzendingen. Uit de kandidaten selecteerde de jury, bestaande uit Prof. dr. J.C.M. (Jos) Baeten (Centrum Wiskunde en Informatica), Prof. dr. B.P.F. (Bart) Jacobs (Radboud Universiteit Nijmegen) en Prof. dr. ir. R.L. (Inald) Lagendijk (Technisch Universiteit Delft)  Hermans als een waardige ontvanger van de Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2021. De jury roemt Hermans onder andere om haar inzet om programmeren en programmeertalen toegankelijker te maken voor kinderen, resulterend in de programmeertaal Hedy. Hermans geniet met haar werk veel nationale en internationale erkenning.
 
De prestigieuze Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek wordt jaarlijks uitgereikt aan een wetenschappelijk onderzoeker, maximaal 15 jaar na hun promotie (ten tijde van het besluit), die vernieuwend onderzoek heeft verricht of verantwoordelijk is voor een wetenschappelijke doorbraak in de ICT. De prijs wordt beschikbaar gesteld door het ICT-onderzoek platform Nederland (IPN) in samenwerking met NWO via de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen. Naast het eerder genoemde prijzengeld dat beschikbaar wordt gesteld aan de winnaar zal Hermans samen met NWO een video opnemen met een uitleg van het bekroonde werk en het belang hiervan voor het brede publiek.
 
Tijdens ICT.OPEN 2021, dat plaatsvindt op 10 en 11 februari 2021, zal Hermans de Nederlandse Prijs voor ICT onderzoek in ontvangst mogen nemen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids