Radboud Universiteit verliest predicaat ‘katholiek’

De Radboud Universiteit en ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen mogen zich niet langer ‘katholiek’ noemen. Er speelde al geruime tijd een conflict tussen de Nederlandse Bisschoppenconferentie en de toezichthouder van de universiteit en het ziekenhuis, de Stichting Katholieke Universiteit (SKZ). Nu heeft de Nederlandse Bisschoppenconferentie besloten het predicaat ‘katholiek’ in te trekken. Dit meldt NOS.

De bisschoppen zijn van mening dat ze te weinig invloed kunnen uitoefenen op de SKZ. Momenteel worden alle bestuursleden van de SKZ benoemd door de bisschoppen, maar de SKZ wil dit veranderen en de bisschoppen nog maar één bestuurslid laten benoemen. De Nederlandse Bisschoppenconferentie vindt dit echter een “te grote beperking”. Bovendien kunnen de SKZ en de bisschoppen het ook niet eens worden over de nieuwe structuur van de universiteit en het ziekenhuis, die vanaf 1 januari elk een eigen toezichthouder krijgen.

Katholiciteit

Ook schrijft de Nederlandse Bisschoppenconferentie in een verklaring: “Daarnaast onderschrijven de bisschoppenconferentie en SKU dat zij verschillende visies hebben over de wijze waarop Radboud Universiteit en Radboudumc invulling zouden moeten geven aan hun katholiciteit. De verwachting dat deze visies naar elkaar toe zullen groeien ontbreekt.”

De SKZ laat in een reactie weten het besluit om het predicaat in te trekken te betreuren, maar deze wel te respecteren.

Door: Nationale Onderwijsgids