‘De huidige financiële situatie van veel studenten is zorgwekkend’

Studenten hebben het niet makkelijk. Door de coronacrisis vielen bijbanen weg, konden stages niet doorgaan en is de kans op studievertraging groot. Recht op een uitkering of bijstand hebben studenten niet. Daarnaast kiezen veel werkgevers ervoor de ‘flexibele schil’ het eerst te laten gaan. 

Hoe overleven studenten de coronacrisis? Dat vragen we Alex Tess Rutten, oud-voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), en Dahran Coban, de nieuwe voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Zowel de LSVb als het ISO is een studentenmeldpunt gestart, om de (financiële) problemen van studenten in kaart te brengen. De LSVb deed dat samen met FNV Young & United. In de eerste twee maanden kwamen er al 2.500 meldingen binnen. 
 
De overheid heeft inmiddels steun toegezegd. Ontslagen flexwerkers kunnen de TOFA-regeling aanvragen. Op voorwaarde dat ze in februari 2020 minimaal 400 euro aan inkomen ontvingen. Alex Tess heeft nog veel kritiek: “Wat als je in februari net op vakantie was? Of druk was met studeren voor tentamens?” Alex Tess en Dahran zien nog veel meer oplossingen dan alleen deze steunregeling. 
 
Benieuwd welke dat zijn? Lees het hele interview hier.  
 
Door: Nationale Onderwijsgids