Kamperende huisbazen willen vergunning voor studentenkamers

In Maastricht hebben in de nacht van maandag op dinsdag verschillende huisbazen gekampeerd voor het stadskantoor in Maastricht voor een vergunning. Met deze vergunning hopen zij toestemming te krijgen om hun huizen op te delen in studentenkamers of appartementen. Dit melden de NOS en 1Limburg.

De gemeente Maastricht wil het aantal studentenhuizen en appartementen beperkt houden en geeft hier daarom jaarlijks slechts een beperkt aantal vergunningen voor uit. Daarbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De aanvragen moeten op de tweede dinsdag van januari om 9:00 uur binnen zijn. Om deze reden stonden enkele huisbazen op maandag al voor het gemeentehuis van de stad klaar.
 
Klachten van Maastrichtse inwoners enkele jaren geleden, over onder meer overlast van de studentenpanden, zorgde voor de beslissing dat het aantal studentenhuizen beperkt moet blijven. In de wijken rondom het centrum van de stad mag daarom maximaal 20 procent van de woonruimte als studentekamer worden verdeeld. Tevens werd er een studentenstop afgekondigd in bijna 90 van de ruim 1400 straten in Maastricht. 
 
Om het grote aantal studenten in Maastricht toch onderdak te bieden, wordt gewerkt aan huisvesting in grootschaligheid. Er zijn plannen voor 2900 studentenwoningen, in campusachtige gebouwen, in het zuiden van de stad.
 
Door: Nationale Onderwijsgids