Logo_logo_knaw

Chemisch fysicus George Jackson, verbonden aan het Imperial College London, ontvangt dit jaar de Bakhuis Roozeboom Medaille, die de KNAW eens in de vier jaar uitreikt. Hij krijgt de medaille voor de door hem ontwikkelde modellen van het thermodynamisch gedrag van complexe vloeistoffen, die onder andere worden gebruikt in de olie- en gaswinning en de geneesmiddelenindustrie. Dit meldt de KNAW.

George Jackson, hoogleraar chemische fysica aan het Imperial College London, is wereldleider in de ontwikkeling en het gebruik van moleculaire methoden om de thermodynamische eigenschappen van complexe vloeistoffen te simuleren. Zijn werk richt zich zowel op de ontwikkeling van de theorie als op de toepassing ervan in de praktijk.
 
Bedrijven als Shell, BP, Pfizer, P&G en de Borealis Group gebruiken zijn modellen voor een groot aantal industriële toepassingen, uiteenlopend van de gaswinning, de cosmetica, de geneesmiddelenindustrie tot de afvang en opslag van koolstofdioxide.
 

Bakhuis Roozeboom Medaille

De Bakhuis Roozeboom Medaille is in 1911 ingesteld door een aantal wetenschappers als erkenning van de verdiensten van scheikundige en Akademielid H.W. Bakhuis Roozeboom (1854-1907). De prijs wordt eens in de vier jaar toegekend aan een wetenschapper die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de fasenleer. 
 

Uitreiking

De uitreiking vindt plaats op 20 januari 2020 in het Trippenhuis in Amsterdam. Tijdens de bijeenkomst wordt ook de Gilles Holst Medaille aan chemicus Andries Meijerink uitgereikt.
 
Door: Nationale Onderwijsgids