Pand Minerva aan de Breestraat in Leiden, foto: Rudolphous, Wikimedia Commons CC-BY 3.0

Dit weekend is ophef ontstaan over studentencorps Minerva in Leiden na de onthulling in NRC Handelsblad van een reeks misstanden. Rector magnificus Carel Stolker van Universiteit Leiden reageerde geschokt op de berichtgeving over excessen met drank, drugs, fysiek geweld en seks maar is ondanks dat niet van plan de subsidie aan het bestuur van het corps stop te zetten. Dit melden NRC Handelsblad en Omroep West.

De misstanden kwamen aan het licht door eigen onderzoek van Minerva. In een interne mail, in handen van NRC, aan de leden van de vereniging schrijft het bestuur dat er maatregelen genomen zullen worden om de "verstikkende cultuur" in de studentenclub aan te pakken.

Rector Stolker reageerde op Twitter geschokt en verbijsterd op de berichtgeving. "Er moet veel gebeuren bij Minerva", schrijft hij. "In de vereniging en ook in hun huizen." Ook verwacht hij actie van oud-leden van de club.

Aan Omroep West liet de rector weten de subsidie van het corpsbestuur gewoon te laten doorgaan. Bij eerdere misstanden bij andere studentenverenigingen in andere steden besloten sommige universiteiten de financiële ondersteuning van de vereniging te stoppen. Stolker wil Minerva echter de kans geven om een cultuurverandering door te voeren. Dat zal tijd kosten en het intrekken van studiebeurzen en doorsnijden van de banden met de universiteit zal daarbij niet helpen, meent Stolker. De rector is bovendien blij dat Minerva zelf het initatief heeft genomen tot een onderzoek naar de misstanden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids