Normal_condoom_soa_seks

Goed voorbereid zijn tijdens seks om een ongewenste zwangerschap en soa te voorkomen, is nog geen vanzelfsprekendheid onder jongeren. Hoogopgeleide jongeren gebruiken vaker anticonceptie dan lager opgeleiden, maar zijn ook seksueel actiever en lopen daardoor meer risico.  Organisaties Rutgers en GGD/Sense staan daarom met de Anticonceptiecamper tijdens de introdagen in de studentensteden om voorlichting te geven. Dit meldt Bayer BV.

De studententijd is voor veel jongeren een tijd van nieuwe mensen leren kennen en jezelf ontdekken. Seksuele contacten en nieuwe relaties maken daar veelal onderdeel van uit. Hoogopgeleide jongeren gebruiken vaker anticonceptie dan laagopgeleide jongeren, maar ze zijn ook seksueel actiever. Zo blijkt uit het onderzoek Seks onder je 25e van Rutgers en Soa Aids Nederland.

Ze hebben meer sekspartners en gebruiken vaker een datingapp voor afspraakjes en seks. Vergeleken met laagopgeleide jongeren hebben ze bovendien vaker seks onder invloed van alcohol. Dan is het risico groter dat ze geen condoom gebruiken of door overmatig drankgebruik moeten braken, waardoor de pil niet goed meer werkt. Voorlichting en goed voorbereid zijn is dus belangrijk bij aanvang van het studentenleven. Niet alleen meiden zijn verantwoordelijk voor het voorkomen van zwangerschap, het gaat jongens net zo goed aan.

Anticonceptietour

Om zoveel mogelijk studenten te bereiken, rijdt tijdens de introductieweken een speciale Anticonceptiecamper door studentensteden. Jongeren en andere geïnteresseerden kunnen een kijkje komen nemen in de camper. Daar zie je hoe anticonceptie zich door de eeuwen heen ontwikkelde: van oude Egyptische gebruiken, zoals een mengsel van honing en acacia-stekels, tot hedendaagse oplossingen ter voorkoming van een zwangerschap. Ook kunnen studenten op ludieke wijze ‘het bed’ met iemand delen. Er is ook een deskundige aanwezig die vragen beantwoordt over moderne anticonceptiemethoden. Voor anticonceptieadvies op maat kunnen jongeren tot 25 jaar gratis terecht bij Sense spreekuur in hun regio of chatten of mailen met een Sense deskundige.

Op 15 augustus staat de camper in Leiden. Vervolgens maakt de camper van 20 tot en met 30 augustus een tour langs Nederlandse universiteiten en hogescholen in Maastricht, Tilburg, Amsterdam, Enschede en Den Haag. De Anticonceptiecamper wordt mogelijk gemaakt door Bayer, Rutgers en verpleegkundigen van de GGD/Sense in de regio’s.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids