Normal_microscoop__onderzoek__wetenschap__laboratorium

Drie onderzoeksinstituten van de KNAW - het Hubrecht Institute, het Westerdijk Institute en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) - hebben zich vanaf 1 januari 2018 als Partner aangesloten bij het Netherlands Centre for One Health (NCOH). De NCOH verenigt Nederlandse experts van universiteiten en medische centra op het gebied van dier- en volksgezondheid, en vormt daarmee een sterk academisch netwerk op het gebied van infectieziekten. Dat meldt NIOO-KNAW.

De invloed van infectieziekten op de dier- en volksgezondheid wordt steeds groter, vooral in dichtbevolkte landen zoals Nederland. Er wordt voorspeld dat in 2050 ongeveer tien miljoen mensen zullen sterven aan infecties met antibioticaresistente bacteriën. Ook virale infecties verspreiden zich met een verontrustende snelheid. De vier strategische onderzoeksthema’s van de NCOH richten zich op het bestuderen van de interacties en verbindingen tussen dier- en volksgezondheid, gezonde wilde fauna en ecosystemen.

Nu de KNAW zich als Partner bij de NCOH voegt, zullen de Nederlandse academische onderzoeksinstituten een sterker academisch netwerk kunnen vormen op het gebied van infectieziekten. "We versterken hiermee onze samenwerking, zodat we One Health-issues op het gebied van dier- en volksgezondheid, voedselproductie en het milieu interdisciplinair kunnen aanpakken", zegt Martin Scholten, voorzitter van de raad van toezicht van het NCOH.

Het NCOH brengt vooraanstaande academische onderzoeksinstituten in Nederland samen in een open innovatienetwerk dat inspeelt op het thema One Health. Het doel is een geïntegreerde aanpak van de wereldwijde risico’s van infectieziekten en duurzame oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van dier- en volksgezondheid, gezonde wilde fauna en ecosystemen. Het NCOH richt zijn onderzoek en verdere ontwikkeling van kennis op antibioticaresistentie, opkomende infectieziekten, slimme veehouderij en gezonde ecosystemen. Het NCOH creëert samenwerking tussen de academische en onderzoeksinstituten, overheidsinstellingen, NGO's, instituten voor de volksgezondheid en industriële partners. Vanaf 1 januari 2018 behoren ook de KNAW en het Radboudumc tot de partners.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids