Normal_examenhal__examens__eindexamen__stoelen__tafeltjes

Onderwijskundigen willen de herkansing van een tentamen op de universiteit afschaffen. Dat zeggen ze in de Universiteitskrant van Groningen. Studenten worden zo minder gemakzuchtig, en docenten houden meer tijd over. Dit meldt Eenvandaag.

Hoogleraar internationaal hoger onderwijs Marijk van der Wende ziet veel voordelen in het stoppen van hertentamens, zowel voor de student als de docent. De student moet stoppen met zijn uitstelgedrag, en de docent houdt meer tijd over, doordat tentamens niet voor een tweede keer nagekeken hoeven te worden. 
 
In vergelijking met het buitenland is Nederland heel schappelijk in het bieden van herkansingsmogelijkheden. Volgens Van der Wende zijn herkansingen in andere landen ongebruikelijk, terwijl studenten in Nederland wel twee tot drie keer hun tentamen over kunnen doen. Hoogleraar mediastudies Mark Deuze pleit daarom voor een systeem zoals dat in Amerika gebruikelijk is. Daar maken de studenten per studieblok vijf of zes toetsen. Herkansing is dan niet nodig.  
 
Beide hoogleraren zien het trouwens niet gauw gebeuren dat de herkansingsperiode voor tentamens wordt afgeschaft: "Herkansingen zitten ingebakken in het Nederlandse onderwijssysteem", zegt Van der Wende. Deuze zou het ook niet verstandig vinden: “Hier is het alles of niets. Zo lang dat niet verandert, moeten we herkansingen niet afschaffen."
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids