Normal_handen_schudden_samenwerking

NUV, VSNU en de collectieve beheerorganisaties Stichting PRO en IPPRO gaan gezamenlijk de Easy Access-regeling aan voor de periode 2017 tot en met 2020. Deze nieuwe collectieve regeling is bedoeld voor het hergebruik van content ter toelichting bij het onderwijs. Met de regeling moeten onderwijsinstellingen maximaal gefaciliteerd worden met een minimum aan administratieve lasten. Dat meldt MVW.

De overeenkomst maakt het voor gebruikers gemakkelijker om content opnieuw te gebruiken als toelichting bij het onderwijs. Voor dat gebruik ontvangen de rechthebbenden een redelijke vergoeding. Voor alle universiteiten die zijn aangesloten bij de VSNU geldt de nieuwe regeling, hetzelfde geldt voor de medische faculteiten en de daaronder ressorterende onderzoekscholen en instituten. Daarbij is tevens voorzien in een vereffening van nog verschuldigde vergoedingen voor hergebruik door universiteiten in de afgelopen jaren.

Via een afkoopsom kan er in de regeling meer hergebruik worden geregeld. Dat betekent dat onderwijsinstellingen vanaf nu de mogelijkheid hebben om maximaal vijftig pagina’s of een kwart van een werk te gebruiken. Wat er hierbinnen wordt gebruikt hoeft dan niet meer apart te worden aangevraagd. Voor universiteiten is het dan niet meer nodig om bewijsexemplaren te uploaden. Dit scheelt een hoop administratie. Tijdens de periode van de Easy Acces-regeling geven universiteiten één keer inzicht in al het feitelijke hergebruik. Overig gebruik waar toestemming voor nodig is, kan worden geregeld via Stichting PRO.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids