Normal_technische_universiteit_eindhoven__alleen_voor_tue___11_

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) maakt indruk op het wereldkampioenschap voor robots in het Japanse Nagoya. Alle wedstrijden die in het robotvoetbal gespeeld zijn werden door de titelverdediger met grote verschillen omgezet in winst. Behalve met voetbalrobots doet de TU/e op het WK in Japan ook mee met ‘hulp-in-huis’-robots. Dat melden Omroep Brabant en de Technische Universiteit Eindhoven.

De zogeheten RoboCup wordt georganiseerd met als doel om de ontwikkeling van robottechnologie te versnellen. Tijdens het toernooi kunnen de deelnemers hun kennis met met elkaar delen, waardoor de technologie snel vooruit gaat. Aan de Robocup doen circa 4000 deelnemers uit veertig landen mee. Er wordt door de intelligente robots gestreden in verschillende disciplines. De robots van de Eindhovense studenten en onderzoekers zijn zelfsturend.

Voor het toernooi zijn door het Eindhovense team allerlei nieuwe technische trucjes ontwikkeld. "De robots kunnen nu beter inspelen op tegenstanders, ze zijn slimmer in de verdediging en beter in het onderscheppen", zegt teamcaptain Lotte de Koning. Mocht de finale worden behaald, dan zou dat voor de tiende opeenvolgende keer zijn. Bij winst is het de vierde wereldtitel na 2012, 2014 en 2016.

De robots die meedoen in de 'hulp-aan-huis'-competitie moeten zelfstandig taken uitvoeren. Te denken valt aan het opnemen van verbale bestellingen voor drankjes en die op de goede plaats serveren. Het doel van deze competitie is om betaalbare en betrouwbare robots te ontwikkelen die zelfstandig kunnen helpen bij het huishouden. Uiteindelijk kunnen mensen op die manier langer zelfstandig thuis blijven wonen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids