Normal_utrecht_science_park

Van Johanna Westerdijk, de eerste vrouwelijke hoogleraar in ons land, wordt een bronzen beeld gemaakt. Om ervoor te zorgen dat het benodigde bedrag wordt verzameld om haar daadwerkelijk te kunnen eren, roept de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) mensen op om een donatie te doen. Dat meldt KNAW.

Westerdijk was een gedreven wetenschapper die veel heeft betekend voor andere mensen die ambities hebben in de wetenschap. De vrouwelijke hoogleraar verdient daarom volgens de KNAW een bijzondere plek om herinnerd te worden. Van haar wordt door kunstenares Judith Pfaeltzer een bronzen borstbeeld gemaakt. Het plan is om het kunstwerk op 31 augustus van dit jaar te onthullen bij het Westerdijk Instituut op het Utrecht Science Park, de plek waar zij in het verleden veel onderzoek deed.

José van Dijck, president van de KNAW, en Ingrid Molema, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Vrouwelijke Hoogleraren, roepen mensen op om het project te steunen door middel van een donatie. Inmiddels is meer dan de helft van het nodige geldbedrag bij elkaar gespaard, maar de totale kosten voor de herinnering aan Westerdijk bedragen 35.000 euro.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids