Normal_rss_entry-88832

De vijf studenten uit Leiden die vorig jaar een regenboogzebrapad oververfden en de Hitlergroet brachten, noemen hun actie een "uit de hand gelopen studentengrap". Waarom ze nu toch strafrechtelijk vervolgd worden, is ze een raadsel, betoogden hun advocaten donderdag in de rechtbank in Den Haag. Zeker omdat het Openbaar Ministerie de jongens zou hebben toegezegd dat er geen vervolging zou komen.

De advocaten vinden dat het OM niet-ontvankelijk verklaard moet worden. De rechter beslist daar over twee weken over. De vijf jongens zelf waren donderdag afwezig in de rechtbank.

De actie van de studenten vorig jaar is gefilmd en werd breed gedeeld op social media. De vijf zijn lid van een studentenorganisatie en deze 'stunt' was onderdeel van het introductieprogramma daarvan. In de nacht van 17 oktober verfden de studenten het regenboogzebrapad, dat recent was geplaatst om aandacht te vragen voor de LHTB-gemeenschap, over met rode verf. Hiermee voldeden zij aan de opdracht om een stunt te bedenken die veel media-aandacht zou opleveren.

Door: ANP