Normal_studentenkamer__studentenhuis__student__hbo__wo__huurprijs

Uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) blijkt dat 73 procent van de studenten te veel huur betaalt. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 55 euro per maand. In zeventien van de achttien onderzochte steden betalen studenten significant te veel huur. Uitschieters zijn Amsterdam en Utrecht, waar studenten zo’n honderd euro per maand te veel betalen. Dat meldt LSVb.

Schrijnend is dat de situatie van de student nauwelijks is verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren. De LSVb roept de politiek daarom op om op te treden tegen huisjesmelkers. Ook zal de studentenvakbond tussen 8 en 17 mei een tour maken langs 8 studentensteden in Nederland om studenten te informeren over hun huurrechten. Jarmo Berkhout, voorzitter van de LSVb: "Jaar op jaar zien we dat studenten veel te veel huur betalen, waardoor studeren onbetaalbaar dreigt te worden. Het is daarom de hoogste tijd dat de overheid ingrijpt én dat studenten goed geïnformeerd worden over hun rechten."

In 2015 betaalde 74 procent van de respondenten te veel huur, in 2016 gaat het om 73 procent. Dat de situatie niet verbetert, is verontrustend. De hoogte van de huur wordt bepaald aan de hand van het zogeheten puntensysteem, dat wettelijk is vastgelegd. Toch is de student jaarlijks gemiddeld meer dan 600 euro kwijt aan te veel betaalde huur. Dat betekent dat verhuurders het puntensysteem massaal omzeilen. Bij particuliere verhuurders wordt er het vaakst en het meest te veel betaald, maar ook woningcorporaties houden zich niet altijd netjes aan de regels.

Bij het vorige onderzoek kwam Wageningen zeer goed uit de check met een gemiddelde afwijking van maar 15 cent. Dit jaar daarentegen is de afwijking een stuk groter met 40 euro. Niet alleen vindt er dus nauwelijks een verbetering plaats, in sommige steden verergert de situatie zelfs. Amsterdam komt wederom uit de bus als duurste en meest oneerlijke stad om een kamer te huren. Maar liefst 80 procent van de respondenten betaalde te veel huur en gemiddeld ging dat om 115 euro per maand. Dit is meer dan het dubbele van het landelijke gemiddelde.

Om studenten beter te informeren over hun rechten en de politiek op te roepen iets aan het probleem te doen, organiseert de LSVb van 8 tot en met 17 mei een tour langs acht studentensteden. Het is namelijk van het grootste belang dat er eindelijk actief beleid tegen huisjesmelkers vanuit de regering komt. Op dit moment komt het nog volledig op de huurder aan om iets tegen te hoge huren te doen. Daarbij worden studenten vaak geïntimideerd door de verhuurders. Berkhout: "Verhuurders houden zich niet aan de regels en studenten moeten het zelf maar uitzoeken. Dat is een volstrekt oneerlijke situatie waar gemeenten en de landelijke politiek onmiddellijk iets aan moeten doen."

De rapportage van de LSVb wordt jaarlijks uitgebracht aan de hand van gegevens verzameld met de online kamercheck (www.checkjekamer.nl). In 2016 waren er 6000 studenten die de check invulden, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Het onderzoek gaat uitsluitend om onzelfstandige kamers. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids