Normal_11851.w1200.r16-9.0c01101

Samen met NWO en het NTR-programma De Kennis van Nu starten onderzoeker Bert Bakker en Gijs Schumacher (Universiteit van Amsterdam) en Matthijs Rooduijn een onderzoek naar de invloed van emoties op stemgedrag. Voor dit onderzoek, 'OnderbuikNL', gaan de onderzoekers het land in om metingen te doen met proefpersonen. Dit melden NWO en NTR.

De onderzoekers willen een zo divers mogelijke onderzoeksgroep onderwerpen aan hun sociale experiment. Op verschillende locaties in het land worden daarom de komende maanden meetsessies georganiseerd in mobiele sociale laboratoria. Mensen die mee willen werken aan het onderzoek krijgen eerst een vragenlijst voorgeschoteld over politieke kennis en opinies. Daarna kijken de proefpersonen video's over actuele politieke en sociale vraagstukken. Tijdens het kijken worden fysieke reacties van de proefpersonen vastgelegd, zoals hartslag, spiersamentrekkingen en zweten.

Het doel van het onderzoek is om vast te stellen of en zo ja hoe (onbewuste) emoties bepalend zijn voor ons politieke denken en gedrag. De komende maanden staat het mobiele laboratorium onder meer op het TT-festival in Assen, de kermis in Tilburg en tijdens Prinsjesdag in Den Haag. Kijk voor meer data en locaties op de website of Facebook-pagina van De Kennis van Nu.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids