Normal_geld_rekenmachine

Opleidingen zijn vaak positiever over de carrièrekansen van hun studenten dan de Studiekeuze123 van de overheid. En de verschillen kunnen behoorlijk groot zijn. Dit meldt NRC.

Zo lijken de carrièrekansen voor de studie criminologie goed. 80 procent van de studenten zou binnen negen maanden een baan op niveau hebben, volgens docent Palmen aan de Universiteit Leiden. Studiekeuze123 hanteert een ander percentage. Volgens de bijsluiter heeft slechts 38 procent binnen anderhalf jaar een passende baan. Volgens Annet van der Helm van de faculteit criminologie in Leiden kotm dit doordat de gegevens die die Studiecheck123 hanteert, verouderd zijn. Zij baseert zich op meer recente enquêtes onder alumni van de opleiding.
 
Volgens Frank Steenkamp van de Keuzegids Universiteiten 2017 is het aanvangssalaris een goede indicatie van de arbeidsmarkt. De Keuzegids Masters bevat dit jaar voor het eerst gegevens over het gemiddelde salaris van afgestudeerden. Ook naar de mogelijkheid van een fulltime baan moet de student kijken. Niet in alle studierichtingen zijn de banen fulltime. In de geesteswetenschappen komt het vaker voor dat een baan parttime is. Tenslotte is kunnen ondernemen ook een pré voor de kansen op de arbeidsmarkt. Studenten leren aan de Universiteit Leiden tegenwoordig extra vaardigheden over hoe je een nettwerk opbouwt en je jezelf profileert op de arbeidsmarkt. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids