Normal_download__6_

De gemeenteraad van Haarlem heeft besloten de voormalige koepelgevangenis op te kopen. Hiermee wordt het plan om een university college hierin te huisvesten steeds meer realiteit. Enkele universiteiten hebben voorzichtige interesse getoond. Dit meldt de Volkskrant.

Haarlem zal het pand doorverkopen aan de stichting Panopticon. De stichting heeft een plan klaarliggen om een university college te vestigen. Deze kan plaats bieden aan zo’n 600 studenten die daar een brede bacheloropleiding kunnen volgen. Daarnaast is er ruimte voor onder andere restaurants en ateliers. 
 
De meningen over een university college blijven verdeeld, ondanks het besluit van de gemeenteraad. Het college van burgemeesters en wethouders was altijd al een voorstander van een university college in de koepelgevangenis. Het wil graag studenten naar Haarlem trekken en is van mening dat het goed is voor de buurt. 
 
Tegenstanders van de coalitiepartijen twijfelen over zowel de plannen voor de financiering als de interesse van universiteiten. De Universiteit van Amsterdam is na aanvankelijke interesse inmiddels afgehaakt. Pas sinds een week hebben de Vrije Universiteit (VU) en de Open Universiteit (OU) laten weten geïnteresseerd te zijn en hebben zij aangegeven de mogelijkheden verder te willen verkennen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids