Normal_hoogleraren

Het aantal mannelijke en vrouwelijke hoogleraren is nog lang niet gelijk. Zoals het er nu naar uitziet, zullen er pas in 2054 evenveel vrouwen als mannen aan de top van de Nederlandse universiteiten zijn. Het Rathenau Instituut presenteerde vandaag deze resultaten uit hun onderzoek. Dat meldt Trouw.

In Nederland is iets minder dan 20 procent van alle hoogleraren vrouw. Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) komt met dit getal naar buiten. Daarbij is er een vergelijking gemaakt met andere Europese landen. Ons land loopt in dat opzicht achter. Desondanks ziet de toekomst voor Nederlandse vrouwelijke hoogleraren er volgens het Rathenau Instituut positief uit.

De schatting van het aantal vrouwelijke hoogleraren is gebaseerd op het aantal promovendi van 19 jaar geleden; een reële afspiegeling volgens Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut. Voor de komende jaren is er toch nog heel wat talent welkom. Volgens Peters moet de universiteit een afspiegeling zijn van de samenleving, waar kennis zowel door mannen als vrouwen gemaakt wordt.

De verdeling tussen mannen en vrouwen wat de huidige promovendi betreft, lijkt gunstiger. Maar voordat deze vrouwen daadwerkelijk gepromoveerd worden tot hoogleraar, zijn er nog eens 19 jaar verstreken. Tegen die tijd is het aantal mannelijke hoogleraren echter ook nog in de meerderheid. Volgens Peters duurt het vanaf dan nog een keer zo lang voordat het verschil is verdwenen.

De scheve verhouding komt volgens Peters niet alleen door het aantal promovendi. Vrouwen zouden zich in de mannelijke cultuur van de universiteit minder goed thuis voelen. Volgens de directeur van het Rathenau Instituut verandert deze cultuur mee als er ook meer vrouwen bij komen. Ook hier is dus geduld het sleutelwoord.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids