Normal_bespreking__vergadering__notulen__laptops__aantekeningen

De Johan de Witt scriptieprijs 2016 is dit jaar gewonnen door Stefka Asenova MSc voor haar scriptie 'Estimation of Storm loss return levels; A study of the greenhouse portfolio of Achmea Reinsurance'. Tijdens het Najaarscongres van het Koninklijk Actuarieel Genootschap ontving zij uit handen van juryvoorzitter Jos Berkemeijer AAG een beeldje van Johan de Witt en een geldbedrag van 5.000 euro. Stefka Asenova schreef haar scriptie aan Tilburg University. Dat meldt Actuarieel Genootschap.

Asenova onderzoekt een praktisch vraagstuk: kan de kansverdeling van stormschades met een terugkeerfrequentie van 2 tot 50 jaar worden gemodelleerd met de eigen schadehistorie van een verzekeraar? Vanwege de lage frequentie gebruiken verzekeraars noodgedwongen externe catastrofemodellen gebaseerd op totale data over grote gebieden. Met het onderzoek van Asenova is aangetoond dat een verzekeraar niet noodzakelijkerwijs afhankelijk hoeft te zijn van externe catastrofemodellen.

De jury oordeelde dat in de winnende scriptie theorie en praktijk zeer goed in balans zijn. "Asenova past de state-of-the-art theorie toe en breidt deze uit door een inventieve praktische invulling, gedreven om bruikbare resultaten te verkrijgen. Daarna houdt zij de uitkomsten weer netjes onder de loep van statistische kwaliteit en bespreekt ze de beperkingen van haar aanpak, zoals het feit dat geen rekening wordt gehouden met mogelijke clustering van windstormen in de tijd", aldus de jury.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids