Normal_press-liggend

Tilburg University opent op 5 oktober haar deuren in de Wetenschapsweek. We leven in bange tijden. Aanslagen, financiële crisis, onzekerheid over de toekomst, angst voor vreemdelingen in de buurt. En menig mens is sowieso al behept met bepaalde angsten. Hoe kun je je daartegen wapenen? Wat zegt de wetenschap daarover? Angst kan ook leuk zijn, denk aan griezelfilms en –games of extreme sporten waarbij je je angsten moet overwinnen. Daarom is het thema van Night University dit jaar 'Face you Fears'. Dat meldt Tilburg University.

Voor de vierde keer organiseert Tilburg University het gratis wetenschappelijk-culturele festival Night University op de campus van de universiteit. Er zijn meer dan 50 programmaonderdelen waaruit gekozen kan worden tussen 18.30 en 02.30 uur. Er zijn items over angst voor de dood (stel, je krijgt te horen dat het klaar is), angst voor asielzoekers (discussieer mee), over de psychologie achter de griezelfilm, over angst om anders te zijn (uiterlijk, seksuele voorkeur). En hoe kun je bepaalde angsten overwinnen (faalangst, spreekangst, sollicitatie-angst)? Bezoekers kunnen daarbij een bepaalde route kiezen: het duistere pad, de weg van de veerkracht, de veilige route of het actietraject. Voor de kinderen is er een juniorprogramma.

Naast hoogleraren en jonge onderzoekers geven enkele bekende Nederlanders acte de presence: Arjan Erkel vertelt over zijn ontvoering, schrijver Ronald Giphart over het overwinnen van angst, Charles Groenhuijsen over de spannende race tussen Clinton en Trump en wetenschapsjournalist Govert Schilling over het zwarte gat. Diverse onderdelen sluiten aan bij het thema van de Wetenschapsweek 'De Digitale Samenleving' zoals: Virtual reality experience in het DAF Technology Lab, Social media en de angst om niks te missen en Robots: nemen zij de zaak over?

Verder veel amusement, denk aan scary movies en games, muziek, theater, poëzie, food, karaoke met de Socioloog des Vaderlands en meedoen aan spannende experimenten. Night University wordt afgesloten met een slotfeest met dj Phalerieau (Valerio Zeno) & Alainde Lon.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids