Normal_vrouw__rekenen__studeren__financieel__moeder__zorgen__studie

Studeren is voor veel studenten niet mogelijk zonder de financiële steun van de ouders. Eén op de zes studenten houdt zijn ouders vanwege deze financiële afhankelijkheid bewust te vriend. Bij de studenten die onder het sociaal leenstelsel vallen, is dit zelfs één op vijf. Woorden inslikken, conflicten vermijden en af en toe een bloemetje meebrengen; dat is wat studenten doen om de relatie met hun ouders goed te houden. De angst voor een lening is een jaar na invoering van het nieuwe leenstelsel nog steeds hoog. Dat blijkt uit onderzoek van uitzendbureau YoungCapital.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2 onder  ruim duizend hbo- en wo-studenten. Bij zes op de tien studenten betalen ouders mee aan de studie. Van die groep zegt twee derde niet te kunnen studeren zonder deze financiële steun. Meer dan de helft van de studenten is dan ook niet te beroerd om regelmatig iets terug te doen, zoals een klusje in en om het huis. 

Studenten verlangen wel naar zelfstandigheid. De helft van de thuiswonende studenten wil uit huis, maar kan dat gewoonweg niet betalen.  Studenten die thuis wonen, hoeven vrijwel niets terug te doen: 33 procent van de thuiswonende studenten betaalt af en toe mee aan de boodschappen, 5 procent betaalt huur, maar het grootste deel (64 procent) betaalt helemaal niets. Bij 14 procent van de studenten oefenen de ouders door hun financiële steun invloed uit op de uiteindelijke studiekeuze van hun kroost. Naast de ouderlijke steun is ook de bijbaan belangrijk voor studenten. Bijna de helft van de studenten zegt zonder de zelfverdiende euro's niet te kunnen studeren.

YoungCapital helpt studenten graag een handje bij het tevreden houden van hun ouders. Via de Facebook-pagina van YoungCapital zijn speciale bedankkaarten te vinden die studenten naar hun ouders kunnen versturen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids