Foto: Universiteit Utrecht

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen zal dinsdag 5 juli de 30ste editie van de Utrecht Summer School openen tijdens een feestelijke kick-off in de Janskerk. Vorig jaar volgden meer dan 3.300 studenten met 120 verschillende nationaliteiten één van de ruim tweehonderd cursussen. Dit jaar worden weer meer studenten verwacht. Hieronder zijn voor het eerst zo’n twintig vluchtelingen, voor wie deelname mogelijk is gemaakt. Dat meldt Universiteit Utrecht.

Tijdens de opening wordt bekendgemaakt hoeveel studenten zich hebben ingeschreven en uit welke drie landen de meeste Summer School studenten komen. Hiervoor zijn de tien ambassadeurs uitgenodigd uit de landen waar de grootste aantallen deelnemers vandaan komen. Nieuw dit jaar is dat via beurzen twintig vluchtelingen in Nederland de mogelijkheid hebben gekregen deel te nemen. “Voor vluchtelingen in Nederland met een geschikte vooropleiding, kan deelname aan een cursus wellicht het toekomstperspectief vergroten”, aldus Jeroen Torenbeek, directeur van de Utrecht Summer School.

De Summer School biedt dit jaar 240 cursussen, variërend van één tot zes weken en op alle wetenschapsgebieden van de Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht en de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten. Voor studenten is de Summer School een gelegenheid om zichzelf te verbreden of te verdiepen met een cursus die hun eigen universiteit niet aanbiedt.

Zeer succesvol is de vorig jaar voor het eerst georganiseerde cursus The Making of Europe, waarvoor deelnemers ook twee weken in Rome en twee weken in Berlijn studeren. In iedere stad ligt de focus op een andere periode: de Oudheid in Rome, de Middeleeuwen in Utrecht en het hedendaagse Europa in Berlijn. De cursus wordt opnieuw twee keer georganiseerd en is heel populair onder studenten uit Azië en Amerika.

© Nationale Onderwijsgids