Normal_studenten_collegezaal_mooi

De Universiteit Utrecht heeft laten weten geen mogelijkheid te zien voor het aanpassen van de roosters voor het mijden van de spits. De universiteit kijkt wel samen met de NS en andere vervoerders naar mogelijkheden voor het verleiden van studenten om buiten de spits te reizen, bijvoorbeeld in de vorm van spaaracties. Het is dan aan de studenten zelf om te bepalen of ze wel of niet aan de actie mee willen doen, aldus de Universiteit Utrecht.

Vanuit het programma Beter Benutten heeft de NS de universiteit gevraagd om mee te denken over manieren om de druk op het openbaar vervoer in de spits te verminderen. Dit kan zijn door bijvoorbeeld te onderzoeken of er aanpassingen gemaakt kunnen worden in lesroosters om ervoor te zorgen dat er minder studenten tijdens spitsuren gaan reizen. De universiteit laat weten de mogelijkheden onderzocht te hebben, maar geen ruimte te zien in het wijzigen van lestijden voor studenten. “Onze focus ligt bij de kwaliteit van ons onderwijs. Onze lesroosters zijn al ruim zodat er ook in de avonduren en weekend wordt geroosterd en zijn daarnaast effectief over de lesdagen verspreid zodat we optimaal gebruik maken van de onderwijsruimten”, aldus de universiteit.

Studenten hebben al een petitie gestart waarin zij hun recht claimen om in de spitsuren te blijven reizen. Duizenden studenten hebben aangegeven op 8 maart mee te doen aan de ludieke actie 'NK trein rijden tijdens de spits'. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) steunt deze actie. “ Niemand verplicht studenten niet in de spits te rijden, en zeker niet de NS. Studenten zijn geen derderangs treinreizigers wiens reisrecht zomaar afgenomen kan worden”, pleit Linde de Nie, voorzitter van het ISO. Volgens de studentenorganisatie moeten studenten samen met de universiteiten en hogescholen beslissen of en hoe zij de spits kunnen ontlasten om zo meer geld in het onderwijs te kunnen steken. “Dat is de afspraak”, aldus De Nie. 

© Nationale Onderwijsgids