Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

De KNAW onderzoekt of de student die in 2013 de Onderwijsprijs won voor beste profielwerkstuk plagiaat heeft gepleegd. De KNAW doet dit omdat vorige week bekend werd dat de betreffende student tijdens zijn stage bij de Volkskrant veelvuldig uit andere media overschreef zonder bronvermelding. Dit meldt de KNAW.

De KNAW neemt het plagiaat van de student hoog op en laat uitzoeken of ook bij het profielwerkstuk sprake is geweest van fraude. De organisatie heeft daarvoor contact opgenomen met de school die destijds het werkstuk heeft ingestuurd.

De Volkskrant maakte vorige week zelf bekend de stagiair te hebben weggestuurd nadat ontdekt werd dat hij bij zeker twintig artikelen fraude heeft gepleegd. De student won eerder als vwo-leerling de Onderwijsprijs voor zijn profielwerkstuk over de genocide in Bosnië-Herzegovina. Een samenvatting van zijn werkstuk werd vervolgens gepubliceerd in NRC.next. Op 11 juli dit jaar publiceerde de Volkskrant een vraaggesprek van de student met de Bosnische Kroaat Drazen Erdemovic, een van de uitvoerders van de massamoord in Screbenica. De student blijkt het artikel echter samengesteld te hebben door te knippen en plakken uit andere bronnen.

Voor scholen een werkstuk insturen moeten zij het zelf controleren op mogelijke schending van wetenschappelijke integriteit. De school van de student meldt dat het werkstuk is gecontroleerd met de toen beschikbare software. Begeleidende docenten hebben bovendien extra aandacht besteed aan de bronvermelding omdat het werkstuk opvallend goed was. Toen zijn er geen aanwijzingen gevonden van plagiaat. Een nieuwe scan van de school leverde dezelfde resultaten op. De KNAW gaat nu intern onderzoek doen en komt op basis daarvan tot een besluit.

© Nationale Onderwijsgids