Normal_normal_normal_bussemaker3

Minister Bussemaker van Onderwijs heeft in een Kamerbrief laten weten dat geneeskundestudenten geen stagevergoeding krijgen voor het lopen van co-schappen. Gisteren gaven vertegenwoordigers van de geneeskundestudenten in Nederland een petitie hiervoor aan de Tweede Kamer. De vertegenwoordigers deden eerder in een brief aan Bussemaker al het voorstel om geneeskundestudenten een stagevergoeding uit een stagefonds te geven.

De Onderwijsminister kaart aan dat de co-schappen door de universiteiten en medische centra duidelijk worden onderscheiden van stages. Alleen wanneer studenten die co-schappen lopen wel door de medische centra als stagiair worden aangemerkt kunnen zij in aanmerking komen voor een stagevergoeding, zegt Bussemaker. Verder geeft ze aan dat het verstrekken van stagevergoedingen aan de zorginstellingen is, de overheid heeft hier geen rol in. Ook zal het kabinet geen extra middelen beschikbaar stellen aan opleidende ziekenhuizen zodat zij een stagevergoeding kunnen geven.

Bussemaker zegt in haar brief de zorgen te begrijpen over de positie van studenten die co-schappen lopen. De studenten hebben door een vol studieprogramma weinig mogelijkheden om daarnaast te werken. “Ik ben echter van mening dat daar voldoende tegenover staat: onderwijs van hoge kwaliteit en ruime mogelijkheden om via ons stelsel van studiefinanciering de studie te bekostigen.  Daarbij is het ook nog zo dat juist bij de studie geneeskunde het grootste deel wordt bekostigd door de overheid”, zegt Bussemaker.

De meeste studenten volgen volgens de minister na hun studie geneeskunde een vervolgopleiding als assistent in opleiding tot specialist of huisarts. Deze opleiding wordt vrijwel volledig door de overheid bekostigd, zegt Bussemaker. Verder blijkt uit onderzoek van SEO dat de loonontwikkeling en arbeidsmarktperspectieven voor het merendeel van de beroepen waarvoor meerjarige masters opleiden, gunstig zijn. Wanneer de afgestudeerden niet ruimschoots hun gemaakte kosten terugverdienen  zorgen de sociale terugbetaalvoorwaarden in het studiefinancieringsstelsel ervoor dat de student beschermd is tegen te hoge maandlasten. “Zo zorgt de regering dat elke oud-student, ook de student die coschappen loopt, in principe in staat zal zijn om aan zijn aflosverplichting te voldoen, ongeacht zijn inkomen”, aldus Bussemaker.

© Nationale Onderwijsgids