Normal_rss_entry-15742

(ANP) - De Eindhovense zonneauto Stella Lux heeft zondag in Australië de prijs voor de beste gezinsauto gewonnen in de World Solar Challenge, een belangrijke race voor auto's op zonne-energie. Dit heeft de Technische Universiteit Eindhoven laten weten waar de auto is gebouwd.

De auto heeft 3000 kilometer afgelegd met twee personen aan boord en een gemiddelde snelheid van 76 kilometer per uur. In de categorie gezinsauto's wordt behalve op de rijprestaties (de Stella Lux rijdt maximaal 130 klilometer per uur) ook gelet op aspecten als gebruiksgemak, kofferbakruimte en comfort.

De van zonnepanelen voorziene Stella Lux heeft tevens een accu. Aan het begin van de race vertrok de Stella Lux met een volle accu die met zonne-energie was opgeladen. Deelnemers aan de World Solar Challenge mochten de auto na 1500 kilometer één keer opladen aan het elektriciteitsnet. Tommie Perenboom, een van studenten die de Stella Lux hebben gebouwd, schat dat je bij het doorgaans iets slechtere weer in Nederland na 1000 kilometer had moeten bijladen.

Als de auto weinig wordt gebruikt en veel geparkeerd staat in de zon, kan hij zelfs meer energie produceren dan hij verbruikt. Perenboom is dan ook "ontzettend blij" met de erkenning die het studenteam van de TU Eindhoven op de World Solar Challenge heeft gekregen.