Normal_leerling_middelbare_school_vinger

Het aantal aanmeldingen voor de lerarenopleiding van de Universiteit Twente is het afgelopen jaar fors gestegen. Dit jaar beginnen 44 procent meer studenten aan de bacheloropleiding dan vorig jaar en aan de master 16 procent meer. De reden van de populariteit van de opleiding is waarschijnlijk de grote kans op een baan. Volgens coördinator Jan van der Meij krijgen sommige studenten al tijdens hun master aanbiedingen. Dit meldt Tubantia.

De docentenopleiding raakte de laatste jaren als steeds meer in trek, vertelt Van der Meij. Dat het ministerie van Onderwijs meer aandacht aan het lerarenvak is gaan besteden, heeft daar zeker aan bijgedragen denkt hij. Van der Meij hoopt dat de aangekondigde beurzen van 3000 en 5000 euro vervolgens de nog twijfelende studenten over de streep zullen trekken.

Wat de studie mogelijk ook aantrekkelijk maakt is dat de opleiding relatief kort is. De bachelorstudie duurt een half jaar, de master een jaar. Dat betekent wel dat studenten hard moeten werken om het te halen. Dat de studie in een relatief korte periode afgerond kan worden, komt omdat de opleiding zich tot het educatieve deel beperkt. Vakinhoudelijke kennis doen de studenten in hun hoofdstudie op.

Met name studenten die als hoofdvak wiskunde, natuurkunde of scheikunde hebben gekozen hoeven na hun afstuderen niet lang te zoeken naar een baan, weet Van der Meij. Er is een groot tekort aan docenten in de exacte vakken. Het enige nadeel dat de (bachelor-)studenten hebben tegenover hbo-geschoolde docenten is dat zij geen les mogen geven op het mbo. Daarvoor is meer stage-ervaring nodig dan mogelijk is binnen een opleiding van een half jaar.

© Nationale Onderwijsgids