Normal_data_science_data_computer35

Tilburg University, de Technische Universiteit Eindhoven, de gemeente ’s-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant hebben hun handtekening gezet onder een samenwerkingsverband op het gebied van Big Data. Onderdeel van de voornemens is de oprichting van een nieuwe universitaire opleiding tot data scientist op master en post-master niveau. Dit meldt de Provincie Brabant. 

Met de investering van 40 miljoen euro in deze Graduate School pakt Brabant een beslissende voorsprong op het gebied van ICT gedreven innovatie. Beoogde nieuwe locatie voor een deel van deze opleiding die in 2016 van start moet gaan is het klooster Mariënburg in ’s-Hertogenbosch.
 
Iedere partner investeert 10 miljoen euro in deze Graduate School, onder voorbehoud van nadere instemming van de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch, Provinciale Staten van Noord-Brabant, de Raad van Toezicht van de Technische Universiteit Eindhoven en het Stichtingsbestuur van Tilburg University, evenals de medezeggenschapsorganen van beide universiteiten.
 
De investerende partijen hebben zich gecommitteerd om zich in te zetten voor versterking van onderwijs, onderzoek en business development op het gebied van Big Data. Dit vakgebied heeft in de driehoek ’s-Hertogenbosch – Tilburg – Eindhoven de potentie zich te ontwikkelen tot een nieuwe economische pijler voor Nederland, met internationale uitstraling. Met het opzetten van nieuwe vormen van samenwerking willen de 4 partners in de Brabantse regio een cruciale voorsprong pakken. De Big Data Value Association stelt dat Big Data een miljardenmarkt aan nieuwe Europese verkoopkansen biedt. Er komen vier nieuwe opleidingen, zowel op bachelor, master als post-master niveau. 
 
De partijen presenteerden hun plannen op 4 september tijdens de jaarlijkse Koningshoeven-ontmoeting waar beleidsbepalers in Brabant samenkomen op de abdij van Berkel-Enschot. Beide universiteiten gaan samen bacheloronderwijs en masterstudies aanbieden op het gebied van Data Science; deels op de eigen campussen en deels op een nieuwe gezamenlijke locatie in ’s-Hertogenbosch in Klooster Mariënburg.
 
© Nationale Onderwijsgids