Logo_download__1_

Maastricht University en het Maastricht UMC+ gaan onderzoeken of de hoeveelheid vetzuren die een vrouw tijdens de zwangerschap binnenkrijgt ook invloed heeft op de leerprestaties van de kinderen op latere leeftijd. De afgelopen 25 jaar onderzocht de universiteit de invloed van voeding tijdens de zwangerschap op de ontwikkeling van het kind. Dit meldt Maastricht University. 

De baby's die in het onderzoek onder de loep werden genomen zijn inmiddels 25 jaar. Een mooie gelegenheid aldus de wetenschappers om de studie uit te breiden. De invloed van vetzuren op de ontwikkeling van baby's is inmiddels aangetoond, en daarom willen de onderzoekers nu kijken wat de invloeden zijn op volwassen leeftijd. Daarbij gaan ze de leerprestaties van de proefpersonen onder de loep nemen en wordt er gekeken of er sprake is van overgewicht. 
 
Van verschillende essentiële vetzuren (dit zijn vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken) is bekend dat ze positieve gezondheidseffecten kunnen hebben. Zo is van omega-3 vetzuren, die van nature veel in vis voorkomen, aangetoond dat ze een beschermend effect tegen hart- en vaatziekten. En ook van omega-6 vetzuren, die onder meer in plantaardige oliën zitten, wordt geclaimd dat ze een gunstige invloed op de gezondheid hebben. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben nu aangetoond dat deze omega-3- en omega-6-vetzuren ook al tijdens de zwangerschap van grote invloed kunnen zijn op de lichamelijke ontwikkeling van het kind en dat het gunstige effect op de gezondheid van omega-3- en omega-6-vetzuren blijkbaar niet geldt voor het ongeboren kind. Wat voor invloed zwangerschapsvoeding heeft op bijvoorbeeld de cognitieve ontwikkeling van het kind is nog niet onderzocht. 
 
© Nationale Onderwijsgids