Normal_islamitische_universiteit_rotterdam__iur__gebouw

De Islamitische Universiteit Rotterdam blijft open, ondanks bezwaren van minister Bussemaker van Onderwijs. De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) heeft de onderwijskwaliteit van de universiteit getoetst en beoordeelt dat de schoolinstelling voldoet aan de voorwaarden om voor een accreditatie in aanmerking te komen. Dat meldt de NVAO.

Bussemaker had een verzoek ingediend om de onderwijskwaliteit op de instelling te onderzoeken, nadat de rector van de universiteit meerdere anti-westerse uitlatingen had gedaan. De Onderwijsminister eiste vanwege de uitspraken het vertrek van de rector, maar de instelling weigert hem te ontslaan. Door de onderwijskwaliteit te laten onderzoeken hoopte Bussemaker een reden te vinden om de accreditatie af te kunnen pakken. De Tweede Kamer had hierover al een motie ingediend en zette druk op Bussemaker.

De NVAO bekeek bij een regulier accreditatieonderzoek of de studenten van de universiteit wel worden voorbereid op het werk in een pluriforme maatschappij en of ze worden opgeleid met een open houding naar andersdenkenden. De NVAO concludeert dat dat het geval is. Bussemaker kan vanwege deze beoordeling geen maatregelen nemen tegen de onderwijsinstelling. Bevoegdheid om de rector te ontslaan heeft de minister niet, omdat de opleiding niet door het Rijk wordt gefinancierd. “Dat laat onverlet dat ik geen vertrouwen heb in de huidige rector”, aldus Bussemaker.

De Onderwijsminister bereidt nu een wetswijziging voor: als een instelling of bestuurder zich niet aan zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid houdt, dan wil ze dat de minister de bevoegdheid om diploma's te kunnen geven in kan trekken.

© Nationale Onderwijsgids