Normal_jet_bussemaker_pvda_2

Minister Bussemaker van Onderwijs wil dat de rector Akgündüz van de Islamitische Universiteit van Rotterdam opstapt. De Onderwijsminister zegt geen vertrouwen meer te hebben in de rector en heeft daarom de raad van toezicht ontboden en wil dat deze de rector wegstuurt. De rector zou al meerdere malen provocerende berichten op Facebook hebben geplaatst. Dat meldt NOS.

Bussemaker heeft geen vertrouwen meer in de rector, omdat hij onder meer in aanloop naar de verkiezingen in Turkije op Facebook een oproep deed om niet op de linkse pro-koerdische partij HDP te stemmen. Akgündüz zei dat het “een partij van homo's en Armeniërs was”. Eerder schreef de rector ook al dat mensen die niet op president Erdogan stemmen “domme moslims” zijn. De Onderwijsminister wil over deze incidenten tekst en uitleg van de raad van toezicht.

Het is niet voor het eerst dat de rector in opspraak raakt. Twee jaar geleden zou hij een steniging hebben aangeduid als “een van de voorgeschreven straffen binnen de islam”. Hierop pleitte de VVD voor intrekken van de accreditatie van de school. Begin dit jaar werd de universiteit al onder verscherpt toezicht gesteld.

© Nationale Onderwijsgids