Tbc bacterie

Bij een buitenlandse student van de TU Eindhoven is de besmettelijke ziekte tbc vastgesteld, dit heeft de GGD Brabant-Zuidoost laten weten. De student deed afgelopen half jaar onderzoek op de faculteit Biomedische Technologie (BMT). Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

De GGD doet komende week nader onderzoek. De student in kwestie volgende geen colleges omdat hij bezig was met een afstudeerproject. Deze zomer werd hij ziek en vorige week is hij in het ziekenhuis opgenomen.
 
20 medewerkers en studenten die in nauw contact hebben gestaan met de tbc-patiënt hebben dinsdag een mail gekregen. De GGD roept hen op deel te nemen aan een contactonderzoek. De betrokkenen krijgen later ook nog een brief op hun thuisadres. Als bij het onderzoek geen besmettingen aan het licht komen is verder onderzoek onnodig. Het bestuur van BMT heeft ook een waarschuwing rondgemaild, aldus universiteitsblad Cursor. Hier zijn nog niet veel reacties op binnengekomen. Gemiddeld 10 procent van de mensen die besmet raken met de tbc-bacterie krijgen de ziekte daadwerkelijk, aldus de GGD. Er zit vier tot zes maanden tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen. Tbc is goed te behandelen. 
 
In juni werd bij drie personeelsleden van een bedrijf in Helmond ook tbc vastgesteld. Bij vervolgonderzoek eind juni bleek dat nog eens vijf andere personeelsleden positief reageerden in een huidreactietest. De GGD onderzoekt de vijf mensen de komende week verder. Volgens een woordvoerster van de GGD Brabant-Zuidoost staan de gevallen in Helmond en Eindhoven geheel los van elkaar. 
 
© Nationale Onderwijsgids