Logo_uulogo

Na het verdedigen van hun promotiestuk moeten promovendi aan de Universiteit Utrecht in het vervolg een eed afleggen. Ook moeten nieuwe medewerkers een wetenschappelijke gedragscode tekenen bij indiensttreding. Op deze manier wil de universiteit het belang van wetenschappelijke integriteit onderstrepen. Dit meldt de Universiteit Utrecht. 

Promovendi
De eerste promovendi zullen dit najaar de eed afleggen. De universiteit wil door middel van de eed de promovendi wijzen op de persoonlijke verantwoordelijkheid die ze hebben om zuiver te handelen. Voor zover bekend is de Universiteit Utrecht de enige universiteit die een eed af laat leggen bij de buluitreiking. 
 
Medewerkers
Bij indiensttreding moeten nieuwe medewerkers een wetenschappelijke gedragscode ondertekenen. Begin juli is deze code vastgesteld en deze wordt later dit jaar van kracht voor nieuw personeel. De code wordt  in de aanstellingsbrief opgenomen die de medewerkers tekenen bij indiensttreding. Van het wetenschappelijk personeel wordt voornamelijk gevraagd meer transparantie te betrachten. Zij moeten bijvoorbeeld meer openheid geven over nevenwerkzaamheden. Ook moeten ze transparanter zijn over hun onderzoeksdata. 
 
© Nationale Onderwijsgids