Normal_examen_tentamen_leerling

Het voorstel van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) om voldoendes voortaan bij een 7 te laten beginnen, was een 1 aprilgrap. “Maar wel met een serieuze ondertoon”, laat de studentenbond nu weten in antwoord op de honderd reacties die de LSVb binnenkreeg via e-mail, Twitter en Facebook.

De LSVb meent dat het in het onderwijs steeds meer om rendementen draait. Een “kwalijke” zaak, aldus voorzitter Jorien Janssen van de bond. “In het onderwijs moet het gaan om wat een student leert, niet om hoe snel hij afstudeert. Universiteiten en hogescholen slaan door in hun rendementsfetisjisme”, zegt Janssen.

Op ludieke wijze heeft de studentenbond aandacht willen vragen voor de kwestie door het bericht te lanceren van het verhogen van de cijfers. Op 1 april plaatste de LSVb een omrekentool op de website waarmee studenten hun nieuwe gemiddelde konden berekenen. “Cijfers zeggen weinig over de kwaliteit van het onderwijs, het moet daarom afgelopen zijn met dat gegoochel”, zegt Janssen.

De studentenvakbond krijgt de laatste tijd veel klachten over het “gegoochel” met cijfers. Zo zijn er instellingen die onvoldoendes wegstrepen tegen voldoendes in andere vakken. Ook bieden sommige opleidingen maar een beperkt aantal herkansingen of laten studiepunten verlopen. “Instellingen zijn creatief met cijfers en publiceren vervolgens hun fantastische rendementscijfers. Feitelijk is het onderwijs echter niet beter geworden, de norm is alleen verlaagd of studenten die afwijken van de norm zijn weggestuurd.” De bond hoopt dat de 1 aprilgrap instellingen aan het denken zet zodat de kwaliteit weer op de eerste plaats komt.

© Nationale Onderwijsgids